Przetwory


Nie robię dużo przetworów bo mieszkam w bloku i nie mam ich potem gdzie trzymać. Niestety . . .  Ale od czasu do czasu coś przetworzę - szczególnie grzyby bo zbieram ich dużo :)

No i oczywiście ogórki - zimą własne kiszeniaki są jak znalazł do kanapek czy na zupę. Poza tym robię trochę dżemów, jakiś chutnej, kilka słoików sałatki  gdyby zabrakło świeżych warzyw w domu, pomidory do sosu czy zupy - niżej znajdziecie zbiór tego co już przerobiłam i mogę polecić :) Niedużo, ale zawsze coś i zimą bardzo się takie słoiczki przydają.  

TUTAJ możecie przeczytać jak przygotować słoiki zanim umieścicie w nich swoje przetwory 

Kiszone warzywa i owoce


Bób kiszony w solance
Fasolka szparagowa kiszona (obgotowana)
fasola w solance, kiszonki, kiszone warzywa, szparaga kiszona, szparagowka, przetwory, sieje ferment
Botwina z rzodkiewkami kiszona/fermentowana w maślance 
Marchewka kiszona
Kiszony seler
Kiszony kalafior
Kalafior kiszony na różowo
Kalerosse kiszona 
Młoda kapusta kiszona w dużych kawałkach, w solance z miodem
Młoda kapusta kiszona, szatkowana, z marchewką i koperkiem
Kapusta kiszona z burakami i zieleniną
Ogórki małosolne - najlepsze 
Ogórki kiszone na zimę 
Pomidory kiszone 
Jabłka papierówki kiszone w solance z miodem
jablka kiszone, kiszonki, przetwory, jabluszka, fermentacja, sieje ferment, owoce kiszone, owoce w solance
Śliwki węgierki kiszone w solance z korzennymi przyprawami
owoce, kiszonki, fermentacja, przetwory, kiszone wegierki, spizarnia, lato



Sosy i przetwory na zupę 
 

Domowy ketchup
Domowa lutenica 
Ogórki tarte, kiszone, na zupę
Botwinka na zimę
Szczaw siekany na zimę
Pomidory siekane 
Fasolka szparagowa w pomidorach 

MARYNATY 

Najlepsze ogórki konserwowe, w słodko-kwaśnej marynacie
Gruszki w occie
Dynia marynowana
Marchewkowe sprężynki marynowane
Pikle warzywne
Papryka marynowana, słodko kwaśna
Śliwki w occie
Kapary po polsku - marynowane nasiona nastrurcji
Kapary po polsku - marynowane owoce lipy

Sałatki z dodatkiem octu


Zimowa sałatka z białej kapusty
Sałatka z cukinii z czosnkiem, chili i koperkiem 
Sałatka z cukinii i czerwonych warzyw
Sałatka z czerwonej kapusty z kukurydzą i jabłkiem
Buraczki z papryką

Sałatka szwedzka
Sałatka awaryjna z kapusty pekińskiej



Dżemy i konfitury


Konfitura z całych pomarańczy
Konfitura ucierana z płatków róży
Konfitura z czerwonych pomarańczy 
Powidła z pijanych mirabelek
Dżem z czerwonych mirabelek
Konfitura z czerwonych mirabelek
Powidła z czerwonych mirabelek
Powidła śliwkowe , tradycyjne
Powidła śliwkowo-pomarańczowe
Powidła śliwkowo-jabłkowe w rumem i cynamonem
Powidła węgierkowo-gruszkowe z przyprawami 
Masło jabłkowe
mus jablkowy, przyprawy korzenne, dzem jablkowy, przecier jablkowy, do smarowania, do chleba, jablka, jablko grojeckie, przetwory
Dżem z papierówek i nektarynek
Dżem morelowy z migdałami
Dżem wiśniowy na soku jabłkowym
Dżem brzoskwiniowo jabłkowy z cytryną i cynamonem 
Domowy dżem z czarnej porzeczki 
Galaretka z czerwonej porzeczki z ananasem
Galaretka z czarnej porzeczki
Galaretka z papierówek
Frużelina wiśniowa z wanilią 
Dżem marchewkowy z cytryną i limoncello 
Dżem z ananasa i kiwi
Frużelina sado - laso
Dżem czereśniowo-cukiniowy 
Dżem z dzikich jabłek i czeremchy
Dżem jagodowo-jabłkowy
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z miętą
Dżem truskawkowy z kwiatami czarnego bzu
Dżem truskawkowo czereśniowy z migdałami 
Dżem truskawkowy z jagodami goji
Dżem truskawkowo-ananasowy z bazylią
Marmolada z pigwy
Galaretka z pigwy
Dżem jabłkowo-dyniowy
Konfitura z arbuza 
Dżem z kaliny, z cynamonem i pomarańczą


Kompoty i owoce w syropie

Kompot śliwkowy z renklod i czerwonych mirabelek
Śliwki w syropie
Wiśnie w syropie
Brzoskwinie w syropie
Morele z nalewki w syropie

Przetwory z grzybów



Borowiki w marynacie miodowej
Rydze w occie winnym z miodem
rydze w marynacie miodowej, mleczaj rydz, ocet winny, miod, marynata, mleczaje, grzybki marynowane
Miodówki marynowane w occie jabłkowym
Kołpaki marynowane po podlasku
Żołciak marynowany w zalewie miodowo-korzennej
Pasta z kurek i moreli
Pasta z grzybów leśnych
Grzyby duszone, pasteryzowane
Kanie smażone, w zalewie octowej
kotlety z kani, kania smazona, kanie w panierce, czubajki, kania ala schabowy, marynata, zalewa octowa
Kanie smażone, w zalewie pomidorowej z warzywami

czubajki, kania ala schabowy, kotlety z kani, kanie marynowane, grzybki marynowane, marynata pomidorowa, przetwory, kanie w zalewie, czubajka kania
Seler ze szmaciakiem w lekkiej marynacie
siedzun sosnowy, marynata, grzybki marynowane, grzyb, kozia broda, seler, przetwory
Grzyby marynowane według Pyzy
Kurki marynowane
Kurki kiszone
pieprzniki kiszone, grzyby kiszone, kiszonki, przetwory, pieprznik jadalny, kurka, fermentacja, sieje ferment, przetwory
Rydze kiszone z cebulą
Kołpaki kiszone z czosnkiem  - wkrótce!
Galaretki kolczaste marynowane z papryką i cebulą
Sałatka z opieniek
Sałatka/leczo z kołpaków
Miodówki po cygańsku - wkrótce! 
Sałatka z uszaków bzowych z warzywami 
Uszaki kiszone w papryką i imbirem
ucho bzowe kiszone, grzyby kiszone, papryka kiszona z grzybami, kiszonki, przetwory, sieje ferment, fermentacja, kiszenie w domu, grzyby mun kiszone
Gąsówki w marynacie 
Proszek grzybowy - mączka grzybowa

Grzyby suszone - jak suszyć grzyby?


OWOCE DO MIĘS

Morele marynowane do mięs i wędlin 
Czereśnie marynowane 
Borówka brusznica do mięs
Żurawina do mięs i serów  
Chutnej z jarzębiny
Konfitura żurawinowo-gruszkowa do mięs i serów
Konfitura z jarzębiny
Chutnej z mirabelek


Inne


Zakwas żytni na chleb
Zakwas żytni na żurek
Zakwas pszenny na barszcz biały 
Kiszony barszcz czerwony
Domowa konserwa wieprzowa z galaretką
Domowy smalec z grzybami 
Cytryny z syropie rumowym - do herbaty i deserów
Domowa nutella - krem orzechowo czekoladowy 
Tahini - pasta sezamowa
Papryczki w oliwie, z fetą i ziołami
Pomidory suszone z ziołami, w oleju
Marcepan domowej roboty
Skórka pomarańczowa do ciast i deserów
Domowa przyprawa korzenna do pierników i nie tylko
Domowy ekstrakt waniliowy
Ekstrakty cytrusowe - cytrynowy i pomarańczowy
Cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 
Jabłka na szarlotkę i skórki na herbatkę
Jabłka suszone
Ivan czaj. Herbatka z wierzbówki kiprzycy
herbata ziolowa, chwasty, kwiaty jadalne, przetwory, fermentacja, ziola, ziolowy napar, wierzbowka kiprzyca, iwan czaj, herbata rosyjska
Domowa przyprawa warzywna typu vegeta
Przyprawa grzybowo-jarzynowa do zup i sosów
Cebulka prażona
Cukier fiołkowy
Fiołki w cukrze
Syrop z pędów sosnowych - jak zrobić syrop sosnowy? 
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Syrop z kwiatów lipy

Syrop z płatków róży
syrop rozany, platki rozy, kwiaty, syrop do rozcienczania, syrop do napojow, roza pomarszczona, domowe przetwory
Syrop z mięty - wkrótce!
Napój bławatkowy fermentowany. Winko chabrowe 
lemoniada blawatkowa, modraki, chabry, napoj fermentowany, naturalna fermentacja, napoj z platow chabra, blawatki, napoje, wspomnienie dziecinstwa, jak u babci
Ocet jabłkowy 
Ocet malinowy

Nalewki i likiery


Nalewka grzybowa na kurkach. Kurkówka
Nalewka podlaska z czeremchy, pigwowca i winogron
Żenicha - nalewka z dzikiej róży z ziołami - już wkrótce!
Nalewka z aronii i jabłek

nalewka aroniowa, nalewka aroniowo jablkowa, aronia, jablka, nalewki domowe, przetwory, spizarnia, owoce, alkohol
Nalewka truskawkowa z kwiatami czarnego bzu
Nalewka jabłkowa, korzenna
jablkowka, jablczanka, nalewka z jablek, jablka, jablko grojeckie, nalewki domowe, przetwory
Nalewka malinowa. Malinówka 
Nalewka malinowo-lipowa. Malinówka z kwiatem lipy
nalewka z malin i lipy, kwiaty lipy, malinowka z lipa, kwiatki jadalne, owoce, maliny, przetwory, spizarnia
Nalewka morelowa. Morelówka
Nalewka truskawkowa
Likier z owoców czarnego bzu 
Nalewka z pigwowca
Spirytus czterech korzeni 
Nalewka z żółtych mirabelek 
Nalewka z czerwonych mirabelek z imbirem 
mirabelki, sliwki, nalewki domowe, alkohol, nalewka sliwkowa, imbir, na rozgrzanie
 Nalewka na pędach sosnowych. Sosnówka
Nalewka ananasowa. Ananasówka 
Nalewka z kwiatów bzu czarnego 
Nalewka z kwiatów lipy. Lipówka

Rumtopf - nalewka rumowo owocowa
Nalewka ze śliwek węgierek. Śliwkówka
 Nalewka z owoców dzikiej róży. Różanka
Nalewka z owoców śliwy tarniny. Tarninówka
Nalewka z owoców głogu. Głogówka
Nalewka pomarańczowo-kawowa
Nalewka cytrusowa
Advokat. Domowy likier jajeczny
Likier krówkowy - Szalony cielaczek
 Kukułczanka 
Likier czekoladowo-piernikowy
 



Ciąg dalszy nastąpi...

31 komentarzy:

  1. Robi wrazenie, uff...., jak u mojej mamy. Robienie przetworow, boza tym ze pozniej jak znalazl, ma w sobie cos magicznego, tworzy atmosfere domu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, ale niestety mieszkając w bloku mam bardzo mało miejsca na przechowywanie skarbów a to baaaaardzo ogranicza moje działania w ich przygotowywaniu . . .

      Usuń
  2. A może Pyzo jakiś sklep internetowy byś uruchomiła? :)

    Niektóre z przepisów są zaskakujące dla mnie i z chęcią bym najpierw spróbowała zanim przejdę do działania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie. Wpadłam zupełnie przypadkowo na Pani blog, chociaż musiałam już gdzieś widzieć Pani twarz. Może do kogoś podobna. Ale do rzeczy. Proszę Panią, w miarę możliwości, o podanie przepisu na sok pomidorowy, nie przecier tylko sok. Mój mąż ma dietę woreczkową i ma zalecony picie soku pomidorowego. Mam pomidory, a nie wiem jak go zrobić. Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy soku z pomidorów nie wyciskałam - zawsze pakuję je w słoiki tylko krojąc a kiedyś właśnie przecierałam i tak wekowałam. Przepraszam, ale nie pomogę, niestety.

      Usuń
    2. Dziękuję, będę szukała gdzie indziej.
      Już wiem! To w Kuchni TV gotowała Pani kluseczki w różne wzorki.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    3. zgadza się, byłam tam :) a co do soku - nie chcę się wymądrzać na temat, którego nie znam - popytam jednak po znajomych może ktoś coś poradzi :)

      Usuń
    4. Pewnie już Pani zyskała odpowiedź, jak robić sok pomidorowy, ale może komuś się przyda. Ja robię w ten sposób: przeciskam przez specjalną maszynkę do przecierania pomidorów (można takie kupić za naprawdę niewielkie pieniądze na internecie), wlewam do słoików, pasteryzuję około 20 minut, dokręcam, ustawiam do góry dnem do wystygnięcia. I gotowe.

      Usuń
  4. Hello!
    Witam Pyzo - czapką do ziemi, tak po polsku za Twoje przepisy i sposób ich przedstawiania, wyczuwa się w nich dużo szczerego serca - GRATULACJE!!!
    Mam taki pomysł, bo piszesz, że masz chęci, ale z miejscem przechowywania jest gorzej, a więc dla swoich przyjaciół i rodziny i tych wszystkich, kogo lubisz, zamiast jakiś sklepowych prezentów obdarowuj wszystkich, swoimi wspaniałymi przetworami. Gwarantuję Ci, że wszyscy będą zachwyceni!!!

    pozdrawiam
    hiker

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hiker, i tak właśnie robię. Między innymi moje grzybki wędrują w Polskę do rodziny i znajomych. Warzywnych przetworów staram się robić po trochu, tak żeby jakoś je zmieścić i mieć na zimę :)

      Usuń
  5. ja mam baaardzo obszerną piwnicę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To chyba brzmiało jak zaproszenie :)Ale takie pyszności, to szybko mogły by z tej piwnicy znikać ;) Ja mam dużą piwnicę, ale tak wilgotna, że nie mogę nic w niej trzymać :( Niestety przetwory muszę trzymać w domu, gdzie mam mało miejsca...też muszę robić po troszku, więc znam ten ból. Najgorzej jest zimą, jak po troszku wszystko się kończy a nie ma z czego dorobić :p Pozdrawiam

      Usuń
  6. Witam, super przepisy juz pare wybrałam :). Poszukuję ogórków konserwowych a chyba nie widzę. Pozdrawiam
    Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anno, rzeczywiście nie ma takiego przepisu na blogu, ale mam nadzieję, że wkrótce się pojawi :)

      Usuń
    2. Czekam z niecierpliwością :) w takim razie robię spis na inne :)
      u mnie do robienia jeszcze szczaw w słoiki.
      Na chwilę obecną właśnie zakończyłam walkę z dżemami truskawkowymi pilnując, bo mi dzieci z garnka wyjadały :D
      Anna

      Usuń
  7. Przepraszam ze wyrażenie, ale szczena mi opadła na widok tylu przepisów. O połowie nawet nie słyszałam. Nie robiłam nigdy niczego, ale w tym roku postanowiłam, że zimą będziemy z rodzinką zajadać własne przetwory i na pewno skorzystam z Pani przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będzie mi miło a w razie jakichś niejasności czy pytań pisz śmiało, chętnie pomogę :)

      Usuń
  8. Oj to ja ten dżem z czarnej porzeczki poproszę szybko :) w środę odbieram zamówione porzeczki to skorzystam.
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  9. Dostałam wiadereczko wiśni ,Oczywiście do Smacznej Pyzy zaglądam ,a tu nie ma nic !Czy nie lubisz konfitur wiśniowych? Anna od pączków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do pączków to różane albo śliwkowe wolę, z tym że te pierwsze kupne bo nie mam miejsca na pozysk róży, niestety.... Ja nie mam spiżarni więc nie wszystko jestem w stanie upchać i stąd nie przerabiam tego co bym chciała. Ale wiśnie dopiero się u nas zaczęły więc pewnie coś jednak z nich przygotuję - niestety, dzisiaj musisz poszukać rady gdzie indziej i bardzo mi przykro z tego powodu

      Usuń
  10. Czyta sie przepysznie. Juz zapisalam kilka Twoich przepisow i mam nadzieję ze zdarze jeszcze je w tym roku popełnić:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem pod wielkim wrażeniem! I wspomnienia mnie naszły bo różne przetwory robiłam za dziecka z moją świętej pamięci już Babcią. Teraz sama coś próbuję robić, a tu znalazłam wiele inspiracji bardzo DZIĘKUJĘ! A wpadłam przez przypadek poszukując jakiś prostych przepisów, które mogłabym zrobić na zajęciach z moimi przedszkolakami może Panic coś polecić??

    OdpowiedzUsuń
  12. Najlepszy przepis na sałatkę szwedzką! Dziękuje bardzo wyszła prze pysznie:) W przyszłym roku na pewno wypróbuje przepisy na dżemy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tak się zastanawiam gdzie trzymasz te wszystkie słoiki . Zastanawiam się właśnie nad urządzeniem sobie mini spiżarni w jakiejś szafie np. wnękowej i szukam inspiracji.

    OdpowiedzUsuń
  14. podaje sprawdzony przepis na ogorki konserwowe: do sloika wkladamy ogorki i chrzan ,czosnek, gorczyce ,koper,listek laurowy,3 ziarka ziela i pieprzu w ziarnkachi zalewamy goraca zalewa.Zalewa:0,5 l octu 10% i 1,5 l wody zagotowujemy z 9 lyzeczkami cukru i 6 lyzeczkami soli,jesli ktos lubi slodsze moze dac wiecej cukru ja daje 10 ale nie sa za slodkie.Potem pasteryzuje 15 min i stawiam do gory nogami az ostygna.Kazdemu smakuja moje ogorki polecam

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja mieszkam rowniez w bloku wszystko przechowuje w piwnicy, ledwie co sie wszystko miesci,troche przechowuje w szafie robionej na zamowienie wiec sa stabilne polki mam kilka typowo na przetwory:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kiszonki ekstra

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...