Zielone babeczki z zielonym kremem

Planując wielkanocne menu zakładam, że podam sprawdzone, tradycyjne dania, ale staram się też co roku zrobić coś innego i zaskakującego. W tym roku postanowiłam zaserwować na wielkanocne śniadanie zielone babeczki z zielonym kremem. Będą ładnie wyglądać na świątecznym stole a smakują wyśmienicie więc będą bardzo przyjemnym akcentem. Przyznacie, że są bardzo apetyczne, prawda?

Te babeczki, choć wytrawne, na pewno spodobają się mojej rodzinie. Mam nadzieję, że namówię jeszcze kogoś z Was na ich przygotowanie. Można je upiec dzień wcześniej, krem też doskonale przetrzyma noc w lodówce, ale udekorować radzę bezpośrednio przed podaniem żeby wszystko wyglądało świeżo.

zielone babeczki, babeczki na majonezie, babeczki ze szpinakiem i groszkiem, szpinak, groszek zielony, wielkanoc, sniadanie wielkanocne, wielkanocny stol, wytrawne muffinki, zielono mi, wiosenne sniadanie, muffiny, majonez ketrzynski

Do babeczek, zarówno do ciasta jak i do kremu, użyłam majonezu Kętrzyńskiego stołowego. Jest gęsty i dobrze doprawiony, tak w sam raz jak na mój gust. Dzięki niemu babeczki są wilgotne i świeże nawet następnego dnia, a krem z groszku zyskał doskonały smak i odpowiednią konsystencję.

Próbowaliście piec kiedyś słodką babkę na majonezie? Jest naprawdę wspaniała więc warto jej skosztować.

babeczki szpinakowe, krem z zielonego groszku, babeczki ze szpinakiem i groszkiem, szpinak, groszek zielony, wielkanoc, sniadanie wielkanocne, wielkanocny stol, wytrawne muffinki, zielono mi, wiosenne sniadanie, muffiny, majonez ketrzynski

Babeczki szpinakowe z kremem groszkowym i jajeczkiem

czas przygotowania: 40 minut + czas pieczenia i chłodzenia
składniki na 8 sztuk:
  • ZIELONE BABECZKI - 100 g świeżego szpinaku
  • 2 średnie jajka
  • 80 g majonezu Kętrzyńskiego stołowego
  • 3 łyżeczki soku z cytryny 
  • 1 czubata łyżka posiekanej zieleniny - koperek, natka pietruszki
  • 150 g mąki pszennej tortowej  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała szalotka
  • 50 g mrożonego groszku zielonego 
  • 50 g szynki wędzonej albo kiełbasy (można pominąć)
  • 20 g startego sera typu parmezan - użyłam sera Szafir
  • 1/3 łyżeczki soli

  • ZIELONY KREM - 200 g mrożonego groszku zielonego 
  • 1 średnie jajko ugotowane na twardo
  • 15 g startego sera typu parmezan, j.w. Szafir
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 mała szalotka 
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 80 g majonezu Kętrzyńskiego stołowego
  • do smaku - sól, pieprz mielony

  • DODATKOWO - 8 jajeczek przepiórczych
  • świeże zioła 

 zielone babeczki, babeczki na majonezie, babeczki szpinakowe, szpinak, groszek zielony, wielkanoc, sniadanie wielkanocne, wielkanocny stol, wytrawne muffinki, zielono mi, wiosenne sniadanie, majonez ketrzynski


Jak zrobić zielone babeczki?

Jajka wbiłam do pojemnika blendera. Dodałam świeże liście szpinaku, czubatą łyżkę zieleniny (koperek, natka pietruszki) i sok z cytryny. Zblendowałam na gładką, zieloną masę i przelałam do miski.

Wędlinę pokroiłam w kostkę, ser starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Czosnek i szalotkę obrałam, posiekałam. Wszystkie rozdrobnione składniki oraz mrożony groszek dodałam do masy szpinakowej, wymieszałam. Na koniec dosypałam mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i solą i wymieszałam wszystko razem. Przygotowane ciasto nałożyłam mniej więcej równomiernie we wgłębienia formy na muffiny. Tym razem wyłożyłam gniazda formy papilotkami, ale lepiej jednak wysmarować je masłem i obsypać bułką tartą. Babeczki piekłam 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół. Po upieczeniu wyjęłam z formy i odstawiłam do wystudzenia.

muffiny wytrawne, zielone babeczki, babeczki na majonezie, babeczki ze szpinakiem i groszkiem, szpinak, groszek zielony, wielkanoc, sniadanie wielkanocne, wielkanocny stol, muffinki, zielono mi, wiosenne sniadanie, majonez ketrzynski
szpinakowe muffiny, babeczki na majonezie, babeczki ze szpinakiem i groszkiem, szpinak, groszek zielony, wielkanoc, sniadanie wielkanocne, wielkanocny stol, wytrawne muffinki, zielono mi, wiosenne sniadanie, majonez ketrzynski
babeczki szpinakowe, muffiny, babeczki na majonezie, babeczki ze szpinakiem i groszkiem, szpinak, groszek zielony, wielkanoc, sniadanie wielkanocne, wielkanocny stol, wytrawne muffinki, zielono mi, wiosenne sniadanie, majonez ketrzynski
babeczki szpinakowe, zielone babeczki, babeczki na majonezie, babeczki ze szpinakiem i groszkiem, szpinak, groszek zielony, wielkanoc, sniadanie wielkanocne, wielkanocny stol, muffinki, zielono mi, wiosenne sniadanie, majonez ketrzynski


Jak zrobić zielony krem do babeczek? 

Szalotkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę. Wrzuciłam na patelnię z niewielką ilością oleju a kiedy się zeszkliła dodałam mrożony groszek, 3 łyżki wody i dusiłam kilka minut aż groszek zmiękł. Pod koniec dorzuciłam jeszcze trochę szpinaku, który wystarczy tylko podgrzać aż zwiędnie. Warzywa ostudziłam a następnie przełożyłam do pojemnika blendera. Dodałam obrane ze skorupki, jajko na twardo, starty ser, łyżeczkę soku z cytryny i majonez. Zblendowałam wszystko na gładki krem, który doprawiłam jeszcze odrobiną pieprzu. Z solą ostrożnie zarówno w przypadku babeczek jak i kremu bo majonez jest dobrze doprawiony i dodajemy słony ser.

babeczki szpinakowe, zielone babeczki, babeczki na majonezie, babeczki ze szpinakiem i groszkiem, szpinak, groszek zielony, wielkanoc, sniadanie wielkanocne, wielkanocny stol, wytrawne muffinki, zielono mi, wiosenne sniadanie, majonez ketrzynski
zielone babeczki, babeczki na majonezie, babeczki ze szpinakiem i groszkiem, szpinak, groszek zielony, wielkanoc, sniadanie wielkanocne, wielkanocny stol, wytrawne muffinki, zielono mi, wiosenne sniadanie, majonez ketrzynski


Zielone babeczki z zielonym kremem

Ostudzone babeczki trzeba udekorować. Schłodzony krem z zielonego groszku przełożyłam do rękawa cukierniczego z końcówką duża gwiazdka. Wycisnęłam porcję kremu na wierzch każdej babeczki tworząc zieloną czapeczkę. Przybrałam połówkami jajeczek przepiórczych ugotowanych na twardo, świeżą rzeżuchą i ziołami.

Ja do swoich babeczek dodałam trochę wędliny bo u mnie wszyscy mięsożerni, ale możecie z niej zrezygnować.

 babeczki szpinakowe, babeczki na majonezie, babeczki ze szpinakiem i groszkiem, szpinak, groszek zielony, wielkanoc, sniadanie wielkanocne, wielkanocny stol, wytrawne muffinki, zielono mi, wiosenne sniadanie, majonez ketrzynski

17 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają :-) super pomysł. Wesołych Świąt ! Pozdrawiam Daria

    OdpowiedzUsuń
  2. Oryginalny pomysł! Mimo że nie lubię majonezu, taką babeczkę bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olga, majonezu w cieście wcale nie czuć - zastępuje olej albo masło a ponieważ ten majonez jest doprawiony tak w sam raz to pasuje do innych składników. W kremie też jest mało wyczuwalny i na pewno nie dominuje smaku.

      Usuń
  3. Piękne, jak tylko będę miała chwilkę to zrobię ❤

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne, szkoda, że sponsorowane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak miło, że znowu mnie Pani odwiedziła! Już tęskniłam za Pani zrzędliwością, Pani Beata Wiecznie Narzekająca i Niezadowolona. Jeśli uważa Pani, że przepis, w którym wykorzystałam konkretny produkt jest przez to mniej wartościowy to się Pani bardzo myli. Nie reklamuję niczego czego nie używam i nie lubię. To dobry majonez a fajne rzeczy należy polecać bo są tego warte.

      Usuń
  5. Ślicznie wyglądają i te małe jajeczka))

    OdpowiedzUsuń
  6. a można je Pani Izo zamrozić i wyciągnąć przed samymi świętami? mam dwójkę małych dzieci i wszystkiego nie dam rady zrobić bezpośrednio przed świętami. Klaudia z Siemianowic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie, to się raczej nie nadaje do mrożenia

      Usuń
    2. Znaczy się chodziło mi o same babeczki oczywiście krem to już bezpośrednio przed podaniem :) chodziło mi o suche babeczki. Klaudia z siemianowic

      Usuń
    3. Babeczki robi się tak łatwo i szybko, że mało z nim zachodu a mrożone nie będą już takie dobre i mogą się kruszyć. Wolałabym zrobić mniej potraw niż podać rozmrażane

      Usuń
  7. Ile wychodzi sztuk?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy ten krem trzeba jakoś przetrzeć przez sito żeby nie było grudek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli dokładnie zblendujesz to nie trzeba przecierać, wszystko zależy od blendera, ale dla pewności możesz przetrzeć

      Usuń
  9. Jestem oszołomiona pozytywie pani propozycjami Widać artystyczną duszę w wykonaniu

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger