Grzyby gatunkami. Łuszczeniec klonowy

Łuszczeniec klonowy Rhytisma acerinum to grzyb, ale zupełnie inny niż te, które chętnie zbieramy do koszyka. Nie ma trzonu ani kapelusza, nie nadaje się nawet do zjedzenia. Taką czarną plamistość klonu spotykam od wielu lat podczas moich leśny wędrówek na Podlasiu. To dobrze bo chociaż grzyb jest groźny, szczególnie dla młodych drzewek, i ogranicza ich wzrost to  pojawia się na terenach gdzie stężenie siarki i innych zanieczyszczeń przemysłowych jest niewielkie. Po prostu lubi czyste powietrze. 

Lubię jesienne kolory. Zbieram wtedy klonowe liście a potem zwijam je i robię bukiety takich jakby różyczek? Spróbujcie bo to wcale nie jest trudne takie liściane kwiaty są ładną ozdobą.


łuszczeniec klonowy, czarna plamistość klonu, czerniak klonowy, smołowata plamistość klonu, grzyby gatunkami, atlas grzybów


Łuszczeniec klonowy pojawia się na liściach rośliny żywicielskiej latem. Na blaszkach liściowych wyrastają tzw. podkładki w formie czarnych plam otoczonych początkowo żółtą obwódką. Jesienią takie porażone liście opadają wcześniej niż zdrowe. Podkładki zimują na rozkładających się liściach a wiosną na każdej z nich rozwijają się skupiska podłużnych, malutkich apotecji. Po jakimś czasie pękają tworząc miseczki a ze środka wysypują się zarodniki i atakują kolejne pokolenie zielonych liści. W zagłębieniach podkładek rozwija się mikrokonidialna forma grzyba Melasmia acerina.


Łuszczeniec klonowy rośnie się na liściach klonu i jaworu. Podkładki wyrastają latem, w czerwcu i lipcu. To grzyb niejadalny.

łuszczeniec klonowy, czarna plamistość klonu, czerniak klonowy, smołowata plamistość klonu, grzyby gatunkami, atlas grzybów
łuszczeniec klonowy, czarna plamistość klonu, czerniak klonowy, smołowata plamistość klonu, grzyby gatunkami, atlas grzybów

2 komentarze:

  1. Z jednej strony to źle, ale z drugiej cieszę się, że tam, gdzie mieszkasz, jest czyste powietrze. Muszę zwrócić uwagę na to, jak jest u nas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To znaczy że w Tarnobrzegu nikt by go nie zauważył -a jeśli już to byłby chyba dziw natury -Pozdrawiam Serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger