Wigilia i Boże Narodzenie z Pyzą

Na blogu jest strona, na której zgromadziłam przepisy wigilijne i świąteczne - łatwo na nią traficie klikając po prostu w kolorowy banerek na stronie głównej. Zobaczycie tam przede wszystkim przepisy jakie przygotowywałam w latach poprzednich, ale już za chwilę zbiór będzie się powiększał o nowe propozycje więc zaglądajcie a na pewno każdy znajdzie coś ciekawego dla siebie. Może skorzystacie z jakiegoś konkretnego przepisu, może coś Was zainspiruje. 

Warto też zajrzeć na strony z przepisami imprezowymi, nadającymi się na przykład na Sylwestra czy wielkanocnymi bo są tam też dania z ryb, pieczone mięsa i ciasta świetnie wpisujące się w świąteczny klimat Bożego Narodzenia. 

Serdecznie zapraszam :) 

A może macie jakieś życzenia co chcielibyście żebym szybko przygotowała i przedstawiła Wam jeszcze przed Świętami ? Jeśli tak to piszcie a ja postaram się spełnić takie prośby.


15 komentarzy:

  1. Już się ucieszyłam, że wydałaś książkę!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beatko, to miłe co piszesz, ale kto by mnie wydrukował ? za cienka w uszach jestem :)

      Usuń
    2. Oj Pyzo, nie musisz być taka skromna:)

      Usuń
    3. Proszę spróbować, ja bardzo chętnie kupiłabym Twoją książkę Pyzo:)) Mało udana ze mnie kucharka ale staram się jak mogę:) Trafiłam do Ciebie przypadkiem i już się zagościłam i zostanę. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    4. Agabi, trzeba znać swoje możliwości i miejsce w szeregu :) Marzena, bardzo miło Cię gościć więc zaglądaj kiedy tylko masz ochotę :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Grażynko, obiecuję, że jeszcze coś nowego wkrótce dołożę :)

      Usuń
  3. Szkoda że nie mam drukarni - chętnie wydałabym Twoją książkę, swoją tez przy okazji :)
    Zauroczyły mnie Twoje świneczki, chrumkają jak żywe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nino, a właśnie - jakby tak połączyć siły ? to by było coś, prawda ? Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Hym, pamietam jak pieklas te sliczniutkie prosiaczki z kapustka, a gwiazdki w barszczyku urocze bardzo. A z ta ksiazka to calkiem fajny pomysl, do tych przepisow dodac troche dobrych porad z Twoich doswiadczen :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elab, prosiaczki pojawiają się u nas w różnych wersjach :)

      Usuń
  5. Już się ciesz na nowe przepisy, a ze starych też na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam Panią, po pierwsze gratulacje z powodu prowadzenia tak świetnego bloga - znalazłam się tu kiedyś z czystego przypadku - i przyznaję bez bicia, że rozgościłam się bez pytania o zgodę. Więc nadrabiam teraz: można zostać???
    A po drugie mam pytanko a propos cudaśnych prosiaczków - czy można zastąpić w tym przepisie suche drożdże świeżymi, i ile tych świeżych wtedy wziąć? Oraz czy farsz pieczarkowy można zastąpić zamiennie nadzieniem "pierogowym", czyli np. kapustą z grzybami lub mięskiem mielonym??
    Pozdrawiam serdecznie, Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agatamr, witaj i czuj się swobodnie bo ja bardzo lubię gości :) Jak najbardziej można użyć drożdży świeżych w tym przepisie - w każdym można je zamieniać - 7 g drożdży suchych to odpowiednik 25 g drożdży świeżych. Czyli w tym konkretnym przypadku wzięłabym świeżych jakieś 10 - 15 g

      Farsz można też wziąć zupełnie inny, własnego pomysłu - dobrze tylko żeby nie był zbyt mokry czyli kapustę np. podsmażyć żeby odparować nadmiar wilgoci. U nas takie paszteciki świnki pojawiają się przy różnych okazjach i właśnie z różnym nadzienie - robiłam je nawet na słodko z jabłkiem :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger