Kruche mini jabłeczniki

Któż nie kocha szarlotki czy jabłecznika ? Nie znam nikogo takiego. A dzisiejsze moje jabłeczniki to takie małe szarloteczki - wygodne bo od razu porcjowane więc łatwo je podać. Na zimno są pyszne, na gorąco z lodami pewnie jeszcze lepsze - podajcie tak jak lubicie, ale zróbcie je sobie koniecznie :)


czas przygotowania: ok. 60 minut + 30 minut pieczenie
składniki na 12 zwykłych albo 24 malutkie: 
  • CIASTO - 250 g mąki pszennej luksusowej 
  • 70 g cukru pudru 
  • 150 g masła 
  • 3 żółtka z niedużych jajek
  • 2 szczypty soli 
  • ew. otarta skórka z połowy dużej cytryny

  • FARSZ - 500 g jabłek, u mnie Champion
  • 100 g suszonej żurawiny 
  • 100 g pokruszonych łuskanych orzechów włoskich 
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • 40 g bułki tartej 
  • 100 g jasnego cukru trzcinowego
  • 2 szczypty mielonego cynamonu 
  • 2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej 
  • 1 szczypta mielonego imbiru 
  •  
  • dodatkowo - 1 białko 
  • cukier puder do oprószenia 


sposób przygotowania: CIASTO - mąkę przesiałam do miski dodając sól i cukier. Wkroiłam zimne masło i roztarłam wszystko tak jak na kruszonkę - ma powstać jakby mokry piasek bez większych grudek tłuszczu. Dodałam żółtka i szybko zagniotłam ciasto. Uformowałam z niego gruby placuszek, zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na 30 minut. Czasami do ciasta dodaję jeszcze skórkę startą z cytryny.


FARSZ - jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam w kosteczkę - 500 g to waga jabłek już oczyszczonych i pokrojonych. Skropiłam je sokiem z cytryny. Dosypałam cukier, bułkę tartą, przyprawy, suszoną żurawinę oraz orzechy włoskie lekko pokruszone - nie za drobno żeby były wyczuwalne. Wszystko dobrze wymieszałam.

Schłodzone ciasto rozwałkowałam na posypanym mąką blacie na grubość ok. 0,5 cm i metalową obręczą wycinałam krążki. Tymi krążkami wylepiłam wgłębienia formy do muffinek. Dno każdego ciastka posmarowałam, przy pomocy pędzelka, roztrzepanym białkiem. Nałożyłam porcje farszu lekko je ugniatając. Wierzch także posmarowałam białkiem.

Jabłeczniki piekłam ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C na dolnej półce, grzanie góra/dół. Po upieczeniu zostawiłam w formie do wystudzenia i dopiero wtedy delikatnie wyjęłam. Wierzch oprószyłam cukrem pudrem.

Z tej ilości składników wychodzi 12 jabłeczników pieczonych w formie na normalnej wielkości muffiny albo 24 sztuki z formy na mini muffinki.

Robię je ostatnio często bo wszyscy znajomi się dopominają a kto spróbuje to chce jeszcze :) A Żarłoczek wspomina coś o takiej szarlotce więc pewnie niedługą ją popełnię :)






Przepis dodaję do akcji "Wielkie Święto Żurawiny 2012"

22 komentarze:

  1. jejku jakie boskie!:)
    achhhhhhhh

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Zapisuję do zrobienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne miniszarlotki! Uwielbiam takie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z przyjemnością nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy. Szczegóły znajdziesz tutaj http://jemy-jedziemy.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-award.html
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, bardzo dziękuję - nie pociągnę łańcuszka dalej bo nie bawię się w takie rzeczy - chyba się starzeję :D Ale niezmiernie mi miło, że o mnie pomyślałaś :)

      Usuń
  5. Jestem pod wrażeniem:) Smacznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie wyglądają już sobie spisałam przepis..Dzięki Izuniu za tyle smakowitych przepisów..krystynamiszcz

    OdpowiedzUsuń
  7. Swietna prezentacja i pomysl na takie miniaturki :)

    OdpowiedzUsuń

  8. Z przyjemnością nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy. Szczegóły znajdziesz tutaj http://jemy-jedziemy.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-award.html
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za nominację, chociaż nie wiem czy spełniam kryteria - może nie mam bardzo dużo wejść, ale znowu aż tak mało też nie :) Nie pociągnę jednak łańcuszka dalej bo nie bawię się w takie rzeczy, przepraszam :) Jest mi jednak bardzo miło, że mnie odwiedzasz, pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. jakie cudowne. :) super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  10. Naprawdę malutkie i śliczne. Z chęcią dodam je do podsumowania akcji u siebie, ale banerek powinien w tym celu kierować do mnie, nie na Durszlak.
    To pierwsze zdjęcie wygląda obłędnie i bardzo podobają mi się te nieregularne kształty kubeczków.

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Usagi, bajzel straszny z tymi akcjami - wstawiacie je na Durszlaku i stamtąd wzięłam baner a chcesz teraz inny? nie rozumie i chyba skasuję bo rozumiem blogera, że chce kierować do siebie, ale trzeba to uporządkować najpierw między Durszlakiem a organizatorem akcji ...

      Usuń
  11. piekłam, super, polecam

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepyszne!!! Kobiety nie ma na co czekać, do kuchni i serwujcie najbliższym to niebo w gębie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i cóż ja mam odpowiedzieć na taki komentarz ? tylko tyle, że wszyscy znajomi się zajadali więc jak tylko będą dobre jabłka to polecam zrobić małe jabłeczniki :)

      Usuń
  13. a mozna zamknac te babeczki ciastem??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a po co? jeśli już to raczej posypać kawałkami ciasta jak kruszonką bo para z mokrego nadzienia musi mieć ujście podczas pieczenia

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger