Placuszki makowe

Cóż to się stało, że na niedzielne śniadanie nie było jajecznicy ? Ano, pani domu zapomniała kupić jajek a z czterema to w tym domu się nie poszaleje i jajcarni smażyć nie warto :) Trzeba było zrobić coś innego i padło na placuszki. Piegowate, bardzo lekkie i niewiarygodnie puszyste, podane ze śmietaną, syropem figowym i owocami - wedle gustu i chęci :)



składniki: 
  • 250 g ricotty 
  • 120 ml maślanki 
  • 2 jajka - oddzielnie żółtka i białka 
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej 
  • 1 czubata łyżka drobno posiekanej skórki pomarańczowej 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego demerara
  • 50 g mąki pszennej tortowej 
  • 60 g mielonego maku 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • szczypta soli

  • dodatkowo - gęsta śmietana, konfitura figowa z całymi owocami, świeże maliny

sposób przygotowania: w jednej miseczce wymieszałam mąkę z makiem, sodą i proszkiem do pieczenia. Do drugiej, w której robiłam główną masę, dodałam żółtka, ricottę, maślankę, pastę waniliową i skórkę pomarańczową - dokładnie wymieszałam żeby nie było grudek serka. Oddzielnie ubiłam na sztywno pianę w białek dodając sól i cukier - piana ma być sztywna i lśniąca. 

Do masy serowej dodałam mąkę z makiem, wymieszałam lekko łyżką. Stopniowo dodawałam ubitą pianę i łączyłam ją z masą delikatnie, ale dokładnie.

Smażyłam placuszki na suchej, ceramicznej patelni nakładając nieduże porcje łyżką. Przewracałam je gdy na wierzchu pojawiały się pęcherzyki powietrza i smażyłam jeszcze przez chwilę. Podawałam od razu po usmażeniu polewając śmietanką posłodzoną lekko syropem figowym z konfitury i dodając owoce - pokrojone figi z konfitury i maliny - coś pysznego w sam raz na początek dnia :)




6 komentarzy:

  1. Jakie fajne :) Ale najbardziej to mnie konfitura figowa urzekła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kupiłam ją na targach żywności, pochodzi z Gruzji i są to całe figi w syropie - coś pysznego :)

      Usuń
    2. Uwielbiam figi, szkoda że u nas to owoce egzotyczne i są jednak zbyt drogie, żeby robić z nich przetwory :(

      Usuń
  2. Wyglądają przecudnie. Ja taka głodna, a Ty tutaj takie wspaniałości serwujesz...

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi bardzo ciekawie, wygląda obłędnie, aż u mnie zapachniało!!! I ten syrop mniam, mniam. Jeszcze sobie popatrzę.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger