Zapiekanka ryżowa z kurczakiem, warzywami i uszakami bzowymi
Jak ja lubię obiady jednogarnkowe! Na dodatek takie, które prawie same się robią. Krótkie przygotowanie składników, wszystko do jednego gara albo naczynia żaroodpornego i siup, do pieca lub na kuchenkę. A potem wystarczy tylko co jakiś czas zerknąć czy składniki odpowiednio zmiękły albo czy nic się nie przypala. Po takim obiedzie jest mało zmywania a rodzina nakarmiona.
Tym razem zapiekłam ryż z kurczakiem, mieszanką mrożonych warzyw, przyprawami i żeby danie było bardziej grzybowe dorzuciłam jeszcze samodzielnie uzbieranych uszaków bzowych czyli polskiego odpowiednika chińskich grzybów mun. Grzyby mun znacie je na pewno z różnych mieszanek chińskich a uszaki bzowe są w Polsce bardzo pospolitym gatunkiem dziko rosnących grzybów.
Tym razem zapiekłam ryż z kurczakiem, mieszanką mrożonych warzyw, przyprawami i żeby danie było bardziej grzybowe dorzuciłam jeszcze samodzielnie uzbieranych uszaków bzowych czyli polskiego odpowiednika chińskich grzybów mun. Grzyby mun znacie je na pewno z różnych mieszanek chińskich a uszaki bzowe są w Polsce bardzo pospolitym gatunkiem dziko rosnących grzybów.